Čakáte bábätko? Možno by ste tento druh fazule mali pridať do svojho jedálnička!

Počuli ste už o fazuli s ázijským názvom adzuki? Nie, nejde o druh sushi ani čínske meno, ale zdravú strukovinu, na ktorú krajiny ďalekej Ázie nedajú dopustiť už celé tisícročie. Prečo je taká obľúbená a na čo by mohla poslúžiť vám? Dozviete sa v nasledujúcom článku!

Čakáte bábätko? Možno by ste tento druh fazule mali pridať do svojho jedálnička!
(zdroj: unsplash.com)

Vitamínová a proteínová bomba

Aj keď je názov exotický, fazuľu adzuki, azuki alebo aduki nájdete aj v našich končinách. Je to doslova nutričná bomba, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička z viacerých dôvodov. Hoci je menšia, než klasická biela alebo červená fazuľa, jej nutričné hodnoty sú ohromujúce. Má sýto červenú farbu a charakteristické sú pre ňu predovšetkým podlhovasté biele pásy. Je maximálne vhodná pre cukrovkárov, pretože má nízky glykemický index a je bohatá na bielkoviny a vlákninu. Hravo doplní aj zásoby vápnika vo vašom tele. Okrem toho obsahuje aj draslík, horčík a zinok a významný je aj obsah železa.

Aj na zdravé chudnutie

Fazuľa adzuki má oproti tej klasickej jednu veľkú výhodu: nafukuje oveľa menej, ako ona, tiež je v tomto smere lepšia ako šošovica aj hrach. Z toho vyplýva, že sa tiež lepšie trávi a jej príprava netrvá tak dlho, ako pri bežnej fazuli, pretože je menšia a má prijateľnejšie množstvo proteínu. Vďaka konzumácii fazule adzuki vám bude lepšie fungovať metabolizmus, môžete tak bojovať s obezitou a zdravo chudnúť. Keďže je adzuki bohatá na antioxidanty a vlákninu, pôsobí na organizmus protizápalovo a v podstate aj filtračne, z čoho profitujú hlavne obličky. Ďalším benefitom sú silné svaly aj kosti, pretože ako sme spomenuli vyššie, fazuľky adzuki obsahujú veľa vápnika. A práve nedostatkom vápnika trpia najviac kosti a zuby, čo môže viesť až k osteoporóze. Svalstvu zasa prospieva zdravý proteín, ktorého obsahuje adzuki naozaj veľa.

Nenáročná na prípravu

Určite viete, že existuje dobrý aj zlý cholesterol. Ak sa chcete chrániť pred tým zlým, odporúčame staviť na adzuki fazuľu. Okrem toho ochraňuje aj srdce, pretože jej živiny bojujú proti voľným radikálom. V neposlednom rade netreba zabudnúť na skvelé účinky v tehotenstve – ak ste práve v očakávaní, určite potrebujete doplniť zásoby kyseliny listovej. Práve fazuľa adzuki ich má dostatok na to, aby bol vývoj vášho bábätka bezproblémový a vaša myseľ tak omnoho pokojnejšia. Ak sa pýtate, ako si fazuľu adzuki pripraviť, tak by ste mali vedieť, že nie je náročná na prípravu. Tak, ako klasická fazuľa, najlepšie sa pripravuje, ak ju vopred namočíte. Uvaríte ju však aj bez predmáčania, len to bude o trošku dlhšie trvať. Fazule adzuki môžete uvarené rozmixovať a použiť ako základ do koláčov alebo z nich jednoducho uvariť chutnú fazuľovú polievku. V podstate všetko, na čo používate klasickú fazuľu, zvládne aj adzuki a vy budete ako bonus zdravší.